Dubbele of enkele meter?

Een energieleverancier moet meten hoeveel stroom jij jaarlijks verbruikt en zet dit vervolgens op de jaarrekening om zo het juiste bedrag te rekenen die jij verbruikt aan stroom. Door providers te vergelijken kies jij altijd voor het goedkoopste energie abonnement die bij jouw behoeftes en wensen past. Via providers.nl vergelijk jij de goedkoopste abbonementen van aanbieders met elkaar. Energieleveranciers meten jouw stroomverbruik met een enkele of dubbele meter. Ben jij benieuwd naar het verschil tussen deze twee en welke meter het meest geschikt is voor jou? In dit artikel leggen we je meer informatie uit. 

Hoe werkt een meter?

Met een enkele meter wordt de stroom slechts tegen een tarief afgerekend. Een enkele meter heeft maar een telwerk. Met een enkele meter maakt het dus niet uit wanneer je energie verbruikt want je betaalt altijd hetzelfde bedrag. Bij een dubbele meter werkt het anders dan bij een enkele meter. Bij een dubbele meter betaal je namelijk voor verschillende tarieven. Zo heeft een dubbele meter namelijk twee telwerken. Een telwerk specifiek gericht op de daluren en een telwerk voor de piekuren. Je betaalt namelijk een hoger tarief voor het verbruiken van energie tijdens de piekuren. Het hoge tarief betaal je overdag en het lagere tarief betaal je ‘savonds en ‘snachts (afhankelijk van de energieleveranciers is het vaak tussen 21:00 of 23:00 en 07:00), in het weekend en tijdens feestdagen. Dit hoge tarief worden ook wel daluren genoemd. 

Slimme meter

Naast de enkele en dubbele meter is er ook nog een derde optie voor een meter: de slimme meter. Het voordeel van een slimme meter is dat je zelf kunt bepalen of je tegen een enkel- of dubbeltarief wil worden afgerekend. Standaard worden een slimme motor ingesteld op dubbeltarief. Met een slimme meter zijn het vergelijken van stroomtarieven in de dal- en piekuren daarom belangrijk. Ook kun je met een slimme meter vaak een koppeling maken met je slimme thermostaat, energie apps en kan je netbeheerder van een afstand jouw meterstanden uitlezen. Verder zie je precies hoeveel energie je hebt verbruikt en hoeveel je zelf wilt opwekken. Een slimme meter is daarom noodzakelijk wanneer je kiest voor zonnepanelen omdat je meter dan precies kan zien hoeveel je teruglevert aan het energienetwerk. 

Wat is goedkoper: Een enkele of dubbele meter? 

Voor ieder huishouden is het energieverbruik en het moment waarop de meeste stroom wordt verbruikt verschillend. Toch is in de meeste gevallen een dubbele meter het goedkoopst. Zo bespaar je in de praktijk vaak een paar tientjes ten opzichte van een enkele meter. Het is echter zo dat veel apparaten altijd veel stroom verbruiken zonder dat je hier invloed op hebt. Denk hierbij aan je koelkast en vriezer. Ook als je meer verbruikt overdag dan dat je ‘s nachts doet, dan ben je nog duurder uit dan wanneer je kiest voor een enkeltarief.

Ons advies

Wij raden je aan om het energietarief te kiezen wat past bij jouw verbruik. Verbruik je meer dan de helft van je stroom in de daluren? Kies dan eerder voor een dubbel tarief. Verbruik je juist meer overdag? Kies dan voor een energiecontract met een enkel tarief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *